analiza prób glebowych to skuteczny sposób na zwiększenie efektywności własnych plonów
do kosztów badań należy doliczyć usługę... wyceniamy indywidualnie ,zależnie od kilku czynników np: ilość prób, koszt transportu ...gwarantujemy poprawne zebranie gleby do analizy .
Zakres badania:
Wiedza na temat zawartości pierwiastków dostępnych dla roślin w glebie jest kluczem do uzyskania zadowalających plonów zarówno pod względem jakościowym i ilościowym. Odpowiednie zawartości składników odżywczych są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Zarówno ich niedobór jak i nadmiar może wpłynąć negatywnie na uprawiane rośliny. Uregulowany odczyn gleby wpływa na zdolność roślin do pobierania pierwiastków z gleby, a więc zwiększa efektywność stosowanych nawozów i przyczynia się do podniesienia jakości gleby.
Jak sporządzić próbkę ogólną według wytycznych ?!
Zakres badania:
Wiedza na temat zawartości pierwiastków dostępnych dla roślin w glebie jest kluczem do uzyskania zadowalających plonów zarówno pod względem jakościowym i ilościowym. Odpowiednie zawartości składników odżywczych są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Zarówno ich niedobór jak i nadmiar może wpłynąć negatywnie na uprawiane rośliny. Uregulowany odczyn gleby wpływa na zdolność roślin do pobierania pierwiastków z gleby, a więc zwiększa efektywność stosowanych nawozów i przyczynia się do podniesienia jakości gleby.
Korzyści z badania zawartości mikroelementów: Ich niedobór może powodować wiele negatywnych skutków - zaburza wzrost i rozwój rośliny, prowadzi do pojawiania się chorób fizjologicznych. Mikroelementy wpływają m.in. na prawidłowe pobieranie makroelementów z gleb, wygląd, kondycję i zdrowotność roślin. Określenie ich zawartości w glebie pozwoli stwierdzić czy zasobność mikroelementów jest wystarczająca, aby zapewnić roślinie odpowiednie warunki do rozwoju.
Korzyści z badania zapasowych, potencjalnie dostępnych form fosforu i potasu: Nadwyżki potasu, a w szczególności fosforu, których roślina nie pobrała w raz z plonem mogą odkładać się latami w mineralnych formach zapasowych, które niestety nie są dostępne dla roślin. Dzięki informacji o zawartości tych form w glebie można wykorzystać specjalne mikroorganizmy do uwolnienia fosforu i potasu dla roślin i dzięki temu ograniczyć nawożenie tymi składnikami.
W przypadku fosforu mowa tu o średnio i trudno rozpuszczalnych fosforanach, które tworzą się w naturalnym procesie uwsteczniania jonów fosforanowych. Proces ten powoduje obniżenie dostępnej ilości fosforu i odłożenie go w mineralnych zapasach, które przy udziale odpowiednich szczepów bakterii rozpuszczających fosforany (tzw. PSB) mogą zostać udostępnione roślinie.
W przypadku potasu mowa tu głównie o bakteriach posiadających zdolność do rozpuszczania minerałów z grupy krzemianów i glinokrzemianów posiadających w swoim składnie potas (np. ortoklaz, biotyt, muskowit) lub zawierających potas uwięziony w przestrzeniach międzywarstwowych niektórych minerałów takich jak illit. Minerały te są nośnikami potasu, który może być wykorzystany przez rośliny w bardzo niewielkim stopniu.
Zakres badania:
Wiedza na temat zawartości pierwiastków dostępnych dla roślin w glebie jest kluczem do uzyskania zadowalających plonów zarówno pod względem jakościowym i ilościowym. Odpowiednie zawartości składników odżywczych są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Zarówno ich niedobór jak i nadmiar może wpłynąć negatywnie na uprawiane rośliny. Uregulowany odczyn gleby wpływa na zdolność roślin do pobierania pierwiastków z gleby, a więc zwiększa efektywność stosowanych nawozów i przyczynia się do podniesienia jakości gleby.
Korzyści z badania zawartości mikroelementów: Ich niedobór może powodować wiele negatywnych skutków - zaburza wzrost i rozwój rośliny, prowadzi do pojawiania się chorób fizjologicznych. Mikroelementy wpływają m.in. na prawidłowe pobieranie makroelementów z gleb, wygląd, kondycję i zdrowotność roślin. Określenie ich zawartości w glebie pozwoli stwierdzić czy zasobność mikroelementów jest wystarczająca, aby zapewnić roślinie odpowiednie warunki do rozwoju.
Korzyści z badania zapasowych, potencjalnie dostępnych form fosforu i potasu: Nadwyżki potasu, a w szczególności fosforu, których roślina nie pobrała w raz z plonem mogą odkładać się latami w mineralnych formach zapasowych, które niestety nie są dostępne dla roślin. Dzięki informacji o zawartości tych form w glebie można wykorzystać specjalne mikroorganizmy do uwolnienia fosforu i potasu dla roślin i dzięki temu ograniczyć nawożenie tymi składnikami.
W przypadku fosforu mowa tu o średnio i trudno rozpuszczalnych fosforanach, które tworzą się w naturalnym procesie uwsteczniania jonów fosforanowych. Proces ten powoduje obniżenie dostępnej ilości fosforu i odłożenie go w mineralnych zapasach, które przy udziale odpowiednich szczepów bakterii rozpuszczających fosforany (tzw. PSB) mogą zostać udostępnione roślinie.
W przypadku potasu mowa tu głównie o bakteriach posiadających zdolność do rozpuszczania minerałów z grupy krzemianów i glinokrzemianów posiadających w swoim składnie potas (np. ortoklaz, biotyt, muskowit) lub zawierających potas uwięziony w przestrzeniach międzywarstwowych niektórych minerałów takich jak illit. Minerały te są nośnikami potasu, który może być wykorzystany przez rośliny w bardzo niewielkim stopniu.
Korzyści z badania zawartości próchnicy w glebie: Dzięki informacji o zawartości próchnicy można dowiedzieć się jaka zawartość azotu będzie udostępniona z substancji organicznych w wyniku procesu mineralizacji. Pozwoli to na ograniczenie nawożeniem azotem.
Próchnica glebowa jest naturalną mieszaniną, bogatą w liczne związki organiczne, która powstaje w wyniku biologicznego rozkładu resztek organicznych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Próchnicę można więc nazwać „naturalnym nawozem”. Decyduje ona o żyzności gleby, jej obecność wpływa pozytywnie na właściwą gospodarkę wodną oraz sprzyja tworzeniu się gruzełkowatej struktury podłoża, dzięki czemu optymalizuje się napowietrzenie gleby. Zawarte w próchnicy mikroorganizmy ograniczają rozwój niebezpiecznych drobnoustrojów glebowych, dzięki czemu rośliny są mniej podatne na infekcje chorobotwórcze. Dzięki swojemu ciemnemu zabarwieniu, próchnica doprowadza do bardziej intensywnego pochłaniania promieni słonecznych, co poprawia właściwości cieplne gleby (im więcej próchnicy w glebie tym szybciej nagrzewa się ona wiosną, co wydłuża okres wegetacji). Warto zatem zbadać zawartość próchnicy na własnym polu.
Jak sporządzić próbkę ogólną według wytycznych ?!
Sposób wyboru próby pierwotnej, z której będzie wybrana próba reprezentatywna* .
Drzewa owocowe | Krzewy owocowe | Truskawki, Maliny itp. | |||
Powierzchnia uprawy (ha) | Liczba drzew | Powierzchnia uprawy (ha) | Liczba krzewów | Powierzchnia uprawy (ha) | Liczba miejsc |
Do 0, 5 | 5 | Do 0,5 | 5-10 | Do 0,1 | 5 |
0,5-1 | 10 | 0,5-1 | 10-15 | 0,1-05 | 10 |
1-10 | 20 | 1-2 | 20 | >0,5 | 20 |
10-30 | 25 | >2 | 30 | ||
>30 | Min.30 |
Rośliny okopowe, warzywa | |
Powierzchnia upraw (ha) | Liczba miejsc |
<1 | 5-10 |
1-5 | 10-15 |
5-10 | 15-20 |
10-20 | 20-25 |
>20 | 25-30 |
Wyniki analizy dostępne są 1-4 dni od dostarczenia materiału.
Kamieniec
Kamieniec
trzemżal
62-235
Polska
Firma Sobecki-doradztwo stawia na profesjonalne doradztwo w zakresie upraw warzyw w Polsce i za granicą . Wprowadzamy nowe nowatorskie rozwiązania , jesteśmy za biologizacją gleb i stosowanie środków ochrony roślin pochodzenia naturalnego .U nas przy zakupie produktów masz wsparcie agronomiczne - wszelkie informacje pod nr tele 782 255 500
© Jakub Sobecki - agronom
ul. Wyzwolenia 22, 62-436 Orchowo | woj. wielkopolskie | tel.: 782255500 | email: jsobecki.doradztwo@op.pl
NIP: 7842377387